Skip to content Skip to footer

Как се приготвят коктейли?

Коктейлите са смеси от различни алкохолни и безалкохолни напитки, подправки и лед, които се сервират в специални чаши. Основните стъпки при приготвянето на коктейл са:

  1. Избор на подходящи съставки – алкохолни и безалкохолни напитки, плодове, подправки и др.
  2. Измерване на количествата на съставките според рецептата.
  3. Смесване на съставките – разбъркване, разклащане или разбиване, в зависимост от рецептата.
  4. Украсяване на коктейла с подходящи аксесоари – плодове, подправки, чадърчета и др. 
  5. Сервиране на коктейла в подходяща чаша.

Важно е да се спазват точните пропорции на съставките, за да се постигне желаният вкус и баланс на коктейла.

Основни техники за майсторски коктейли

Основните техники за приготвяне на коктейли са шест. Всяка една е възникнала под въздействието на необходимостта да се овладеят различията при съставките участващи в рецептата, помагайки им да освободят най-добрите си характеристики, без да преобладават в крайния резултат.

  1. Една от най простите техники за приготвяне на коктейли е директно в чашата позната като “Build”. Това са основно коктейли, в които се предполага, че при отпиване съставките трябва да се разграничават, тоест да се усеща присъствието им. Такива са Морски бриз (Sea Breeze), Негрони (Negroni), Манхатън върху лед (Manhattan on the rocks). 
  2. Когато, независимо от съставките, искаме да получим нова като вкус напитка техниката, която използваме е разбиване в шейкър. Това е техниката, която се използва основно, когато в съставките присъстват доминиращо сокове и сиропи.
  3. За приготвянето на много студени, главно аперитивни коктейли като Dry Мартини например, където съставките са основно високоалкохолни напитки, използваме техниката разбъркване. Тук нямаме за цел да хомогенизиране крайния вкус, а да изстудим, възможно най-добре и съответно да редуцираме леко силата на алкохола, благодарение на разтопилия се лед. 

Най-известни коктейли

Сангрия, Мохито, Том Колинс, Аперол шприц, Хюго, Майнд ирейзър, Маргарита, Дайкири, Космополитън, Джин с тоник и Куба либре са сред най-популярните и известни коктейли.

Raise your glass to the finest cocktails at COCO.

COCO cafe restaurant & bistro

Защо коктейлите в COCO са ненадминати?

Ресторант COCO предлага разнообразие от освежаващи коктейли. Ресторанта е разположен е в центъра на Пловдив. Барманите в заведението са майстори в приготвянето на перфектни коктейли, използвайки висококачествени съставки и спазвайки класическите техники за смесване и украсяване. Централното местоположение на ресторанта го прави лесно достъпен за всички жители и гости на града, които искат да се наслаждават на вкусни и атрактивни коктейли в приятна атмосфера.

За тези, които обичат да виждат как се приготвя коктейлът стъпка по стъпка, предлагаме две страхотни видеа – едното показва как се прави перфектното Мохито, а другото разкрива тайната на нашата Маргарита. Гледайте видеата и се вдъхновете да пресъздадете тези коктейли у дома, или още по-добре – посетете ни и се насладете на тях, приготвени от нашите майстори.

Уникалното Изживяване в COCO Restaurant & Cafe Bar

Независимо дали сте почитатели на класическите коктейли или искате да опитате нещо ново и вълнуващо, COCO Restaurant & Cafe Bar е мястото, където ще откриете своето съвършено питие. Нашите опитни бармани създават всяка напитка с прецизност и страст, като използват само най-качествените съставки.